hjvkki
hjvkki

HEGYESI JÁNOS VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY

     
Menü
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Látogatók
Indulás: 2011-05-05
     
Magunkról
Magunkról : Az intézmény története

Az intézmény története

  2011.05.06. 08:42

 

Olvasóköröktől a könyvtárig

Füzesgyarmaton a kutatások során előkerült dokumentumok, könyvek szerint legrégebben 1885-ben volt lehetőség a felnőttek szervezett olvasására. Ekkor alakultak meg tizedenként a Polgári Olvasó Körök, olyan személyek alapították mint; Pikó Sándor, Gyáni Lajos 1848-as honvéd, Hegedűs Sándor, Zs. Nagy István, B. Nagy Imre és mások...


Ebben a korszakban a helységben minden valamire való egyesület, egylet, kör, társaság, valamint nagyobb szervezet, hivatal, stb. hozott létre saját könyvtárat, ugyanígy a református egyház is és természetesen az iskola vezetése is...

     A II. világháború után, bár nem közvetlen, hanem 1950- 1951-ben, a fellelt könyvekből, Kovács Károly iparos létrehozta a Népkönyvtárat,  a Széchenyi utcában... Sajnos ezen rendkívül fontos eseményről nem maradtak fent dokumentumok s csak visszaemlékezésekből tudjuk.

    A könyvtár, a helységben mindig középpontban állt, s szolgálta a helység művelődését. Itt tartották a kiscsoportok az író-olvasó találkozókat, a nőmozgalom, a helytörténeti mozgalom is a könyvtár égisze alatt tevékenykedett... sok-sok éven át. S a könyvtár évek, évtizedek során egyre szaporodott pl. 1975-ben harmincezer volt könyvek kötete... volt.

    A könyvtár fennállása óta mindig a könyvvásárlásával volt baj sosem volt elég pénz rá! A kötelező vásárlások mellett a szépirodalmi munkákra illetve beszerzésére kevés jutott. S olyan hírességek fordultak meg a könyvtárban pl. Szabó Pál író, Szabó Magda írónő, Erdélyi József költő, Ladányi Mihály költő, Parti Nagy Lajos, és még sokan mások...

Boldog lehet az a hely, ahol a jelenkor nemzedéke őrzi a múltat, a jövendő számára!

 

Borbíró Lajos helytörténész összeállítása

 

Művelődés- kultúra

Nálunk, a II. világháború után 1945. március 3-án alakult meg a pártok és szervezetek, szervek jóvoltából a : Kulturális Bizottság s vezetőjük Szidor György tánctanár lett. Mindezek után sorra jöttek létre a pártoknál, és szerzeteknél a kulturgárdák, csoportok. Ők szervezték a híressé vált, lett Szabad Föld Téli Estéket, ahol 300- 400 ember is szorongott, egy- egy előadáson pl. a DÉFOSZ-helységében, ami ma a Hegyesi János Város Könyvtár.

Hegyesi János parasztköltő

1899-1992

  A Művelődési Ház 1951-ben alakult meg, a régi Iparoskör helységében. Kellett is, mert igencsak mozgalmas volt a kulturális élet: színjátszógárdák, énekkarok, és különböző klubok, kiscsoportok tevékenykedtek pl. 1970-ben három "művészeti csoport" serénykedett s tartottak előadásokat többször itt rendezték meg Gyarmaton a járási kulturális seregszemlét... ifjúsági találkozóknak adott helyet a kulturház, aztán kiállításoknak, véradásoknak, báloknak, egészségügyi előadásoknak, Sárréti Napok keretében helytörténeti, képzőművészeti, agrártörténeti, kézimunka-kiállításoknak, Néprajzkutatók tanácskozásának, ifjúsági és gyermek klubnak.

    Az első igazgatója a kultúrháznak: Mochnács György kisiparos volt. De itt tartotta gyűléseit, a Földmivesszövetkezet, a Takarékszövetkezet és különböző szervezetek, szervek és pártok... A gyarmati kultúrház mindig a művelődés szórakozás centruma volt, egykor és ma. pl. 1977-ben tizenkét klub és szakkör tevékenykedett kebelén belül. A kultúrház vállalta különböző tanfolyamok, kiscsoportok, klubok, amatőr művészeti stb. közösségeknek a helység biztosítását... Jól együtt működött pl. a Vörös Csillag Tsz Kulturális Bizottságával, Univerzál ktsz-szel, az Ifjúsági szervezetekkel, az iskolával, nőmozgalommal... Tóth Árpád: Kik egy úton c. verséből idézek:

"Boldog látványt kíván néktek dalom

Szép a múlt várjon ragyogva rátok

Még szebb jövő, még dúsabb jutalom

S ezek között bár szerény fény gyanánt ég,

Szeretetünk is hadd legyen ajándék..."

Borbíró Lajos helytörténész összeállítása

     

Hegyesi János Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény

5525 Füzesgyarmat, Mátyás u. 10.

Tel./fax: +36-66/491-795

E-mail: hegyesi5525@gmail.com; fgykonyvtar@fuzestv.hu

 

     

Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!